689-Verdriet-gebroken-hartje-1920-Fotos-voor-Therapeuten

Een mediator is dom, lui en dakloos

“Nou dat is wel een uitspraak die je doet, je maakt wel een statement hier over je collega’s”, hoor ik je denken.

En toch is het zo. Als mediator ben ik dom, lui en dakloos! Waarom?

Nou hierom:

 • Een mediator lost je probleem niet op
 • Stelt domme vragen
 • Hoort nergens thuis

“Wat doe je dan wel”, hoor ik je weer denken…

Ik begeleid partijen die in conflict zijn, om zelf op een integere manier hun conflict gezamenlijk op te lossen met een duurzaam resultaat. Daarbij houd ik mijn hand onder beide partijen, ik ben er dus voor beiden.
Dit vraagt van mij als mediator om een aantal basiswaarden die ik altijd meeneem in de gesprekken, namelijk:

 • Integriteit
 • Partijautonomie
 • Onafhankelijkheid
 • Onpartijdigheid
 • Transparantie
 • Vertrouwelijkheid
 • Deskundigheid
 • Rechtvaardigheid

“Mooi hoor al die dure woorden, maar hoe doe je dat dan”, zeg je vervolgens.

Ik zal het verder toelichten, dit doe ik in drie fases.

Voorbereidingsfase:

Als er voor de begeleiding/bemiddeling  van een conflict contact met mij gezocht wordt maken we een afspraak waar beide partijen bij aanwezig zijn. In die eerste afspraak vindt de intake plaats en stellen we gezamenlijk een contract op. In dit contract staan afspraken over: de kwestie, de mediation, vrijwilligheid, geheimhouding, evt vertegenwoordiging, honoraria en kosten en over de vastlegging van het resultaat van de mediation. Na het getekende mediationcontract maken we een nieuwe afspraak om te starten met de plenaire fase.

Plenaire fase:

In deze plenaire fase zijn beide partijen (of hun vertegenwoordigers) aanwezig en doorlopen we stapsgewijs onderstaande matrix. Vanuit de feiten (standpunten), naar het probleem (de behoeften) om vervolgens via een doel (de belangen) tot een actieplan te komen. De duur van deze fase is afhankelijk van de complexiteit van de kwestie en de veranderbaarheid en veranderbereidheid van de partijen.
Mediationmatrix

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afsluiting:

In de afsluitingsfase borgen we het resultaat van de mediation met een overeenkomst en wordt het mediationtraject ook formeel beëindigd.

En in al deze fases stel ik me als mediator dom, lui en dakloos op en hanteer ik daarbij de
5 V’s.

 • Verantwoordelijkheid. Ik ben verantwoordelijk om het mediationproces te begeleiden en de ruziënde partijen zijn verantwoordelijk hun commitment te geven op het streven naar een win-win situatie.
 • Veranderbereidheid en veranderbaarheid. Ik reik mogelijke oplossingen aan, maar de partijen moeten bereid zijn hiernaar te kijken en ook eventueel de durf hebben om te veranderen.
 • Vertrouwelijkheid. Dit valt of staat met veiligheid. Alles blijft binnen 4 muren!
 • Vrijwilligheid. Dit is er niet altijd, zeker niet als er vanuit de rechtbank aangestuurd wordt op mediation. Maar wèl is er de vrijwilligheid om te werken aan een voor beide partijen werkende oplossing.
 • Veiligheid. Die bied ik je door mijn integriteit, vertrouwelijkheid, deskundigheid en onpartijdigheid in te zetten.

Wat een heerlijk beroep! Ken jij ook zo’n beroep waarin je dom, lui en dakloos kunt zijn? Ik ben benieuwd!

cropped-Logo_Abeja_519px-4.png

Een mediator is dom, lui en dakloos…

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: